אתמול בלילה חשבנו שנתעורר לעוד בוקר רגיל של חמישי, כשהדבר המרגש ביותר בו הוא פתיחת סוף השבוע. בפועל התעוררנו לבוקר של חדשות מרעישות בתחום הדיגיטל – Facebook רוכשת את אפליקציית המסרים Whatsapp תמורת סכום דמיוני של 16 מיליארד דולר. רק כדי לסבר את האוזן, את אפליקציית שיתוף ופילטור התמונות Instagram, פייסבוק רכשו בזמנו תמורת 1 מיליארד דולר “בלבד”.
אז מה הופך את וואטסאפ לאפליקציה מוצלחת כל כך, ששווה רכישה בסדר גודל שכזה?
לדעתנו זה שילוב בין הפשטות, הנגישות ואלמנט ההתמכרות לשירות שהם מציעים. וואטסאפ זו אפליקציית מסרים פשוטה למדי, שלא מחדשת ברמת הממשק משהו שונה ממערכות ה-sms שקיימות גם ככה על מכשירי טלפון מהדור החדש. המראה של צ’אט מתמשך והאפשרות לשלוח קבצים במהירות ובקלות, את כל אלה ראינו כבר קודם. החידוש שוואטסאפ הציעו היה בניית קהילות, שוב אותו אלמנט אנושי חמקמק שמושך אותנו בהמונינו לרשתות חברתיות כמו פייסבוק, טוויטר ואינסטגראם. כמוהן, גם וואטסאפ נותנת לנו את התחושה שאנחנו מתקשרים עם העולם ומקבלים פידבקים ממספר גדול של חברים. סביר להניח שרשימת השיחות שלכם בוואטסאפ מורכבת יותר מקבוצות, מאשר שיחות פרטיות ואלה מושכות אותנו שוב ושוב לחזור ולהשתמש באפליקציה. אף אחד לא רוצה לפתוח את הוואטסאפ שלו ולגלות שיש לו 205 הודעות שהוא פספס בקבוצות השיחות בהן הוא חבר.
אלמנט ממכר נוסף הוא האפשרות לראות מי ראה את ההודעה שלך ומתי, המאפשר לנו לעקוב אחרי כל המסננים הסדרתיים. תמו התירוצים בסגנון “לא קיבלתי את ה-sms”, היום כולם יודעים שראית, קיבלת ובחרת להתעלם. בעולם דיגיטלי בו אנחנו מתקשרים עם הסביבה בעיקר באמצעות מסכים, יש משהו פרסונאלי בידיעה שההודעה שלך הגיעה ליעדה, כמעט כמו לדבר פנים מול פנים ולדעת שהצד השני שמע את דבריך.
ברמת חוויית וקלות השימוש, וואטסאפ היא אפליקציה מאד נוחה ופשוטה. היא חינמית, לא מסובכת מידי, מותאמת לכל המכשירים הסלולרים מהדור החדש וניראת אותו הדבר בכל מערכת הפעלה.
נזכיר שפייסבוק מנסים מזה תקופה ארוכה להפוך את אפליקציית המסנג’ר של פייסבוק לפופולרית יותר כאפליקציה לניהול שיחות בעיקר באמצעות הסלולרי, גם כאשר אנחנו לא נמצאים על האתר עצמו. אולם המסנג’ר של פייסבוק לא מצליח להשתחרר מההשתייכות לרשת, והשיחות בו מקושרות כמעט תמיד לאנשים שאנחנו בוחרים לכלול במסגרת החברים שלנו בפרופיל.
עם וואטסאפ, לעומת זאת, לא צריכים חשבון פייסבוק – מספיק רק מספר טלפון. פייסבוק היא אמנם הרשת החברתית הגדולה בעולם, אולם דפוסי השימוש בה נזילים ומשתנים בין קבוצות גיל ומגדרים. השימוש בטלפון הסלולרי חוצה יבשות, גילאים ומגדרים וכולם תמיד מחוברים אל המכשירים שלהם כל הזמן.
הרכישה הגדולה האחרונה של פייסבוק, הייתה כזכור Instagram. כל רואי השחורות שצפו השתלטות עויינת והפיכת אינסטגראם לשלוחה של פייסבוק, התבדו. פייסבוק מציגה שינויים באינסטגראם באיטיות ובמתינות, וגם השינוי המשמעותי של פתיחת הפיד למפרסמים נעשית בעדינות עם מפרסמים יחידים בלבד בינתיים. פייסבוק כנראה בכל זאת יודעים דבר או שניים בניהול נכון של מוצרים, כך שאנחנו מאמינים שגם הניהול והפיתוח של וואטסאפ ייעשה בצורה דומה.
לסיכום, למרות ש-16 מיליארד דולר נשמע כמו סכום דמיוני לגמרי, אפשר לומר שהמפתחים הרוויחו ביושר את האפשרות ללכת ולקנות אי בקאריביים על שמם.
אז… רואים אתכם בקבוצה בוואטסאפ?